Veldopstand in de boomkwekerij

Het berekenen van de voorraad per balansdatum van een boomkwekerijbedrijf is specialistisch werk. De veldopstand is te berekenen op basis van de landbouwnormen, maar is ook tegen kostprijs vast te stellen. Met name in de bos-en haagplantsoen bestaat er veel onduidelijkheid over hoe om te gaan met aanleg- en aanwaskosten.

Aanlegkosten boomteelt

Onder de aanlegkosten worden de kosten van aanplant en de kosten van structuurverbetering van de grond verstaan. De kosten van aanplant bestaan uit het plantgoed en uit potten, containers en potgrond. Deze kosten worden geactiveerd, met uitzondering van tonkinstokken die bij de teelt gebruikt worden.

Aanwaskosten boomteelt

Het tweede gedeelte van de berekening bestaat uit de aanwaskosten. Deze zijn in de Landbouwnormen vastgesteld en vormen een waarde per oppervlakte, verdeeld in de verschillende gewasgroepen. Zo wordt er voor bos- en haagplantsoen uitgegaan van een bedrag van ruim 5.000 euro per hectare per aanwasjaar, en voor houtige siergewassen in de volle grond ruim 10.000 euro per hectare. Bij doorteelt geldt overigens weer een andere berekeningsmethode.
Wij vragen onze kwekers altijd om aan het einde van het boekjaar een overzicht op te geven van hun beteelde oppervlakte. Aan de hand van onderstaande coderingen wordt de veldopstand vervolgens nauwkeurig in de jaarcijfers verwerkt.

Coderingen boomkwekerij

1+0

eenjarig zaailing

1a1

tweejarig zaailing afgepend

1+1

tweejarig verplant

1+2

driejarig als eenjarig verplant

1+3

vierjarig als eenjarig verplant

2+1

driejarig als tweejarig verplant

1a1+1

driejarig als eenjarig afgepend en tweejarig verplant

2+0

tweejarig zaailing

0+1

eenjarig stekling

0+2

tweejarig stekling

0+1+1

tweejarig stekling als eenjarig verplant

2+2

vierjarig als tweejarig verplant

1+1+1

driejarig tweemaal verplant


Van Oers Agro gespecialiseerd in de boomkwekerij

De boomkwekerijspecialisten van Van Oers Agro kunnen u uitstekend helpen met het berekenen van de veldopstand. Wilt u meer weten over de berekening van de veldopstand of waar onze boomkwekerijspecialisten u mee kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze relatiebeheerders.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:
Arno Zagers
+31(0)6 103 54 661 +31(0)76 59 78 800
Theunis Mulders
Relatiebeheerder +31(0)6 137 17 203 +31(0)76 59 78 800