Huurkoop fosfaatrechten fiscaal interessant?

10-08-2018

Naast de gewone verhuur- en verkoopovereenkomsten komen we in de praktijk verschillende vormen tegen waarbij fosfaatrechten aan andere melkveehouders ter beschikking worden gesteld of verkocht.

Zo gaan melkveehouders maatschappen met elkaar aan, waarbij de fosfaatrechten worden ingebracht. Ook financial lease en huurkoop van fosfaatrechten zijn opties welke worden aangeboden. Welke vorm voor zowel de aanbieder als de afnemer het meest aantrekkelijk is, is afhankelijk van tal van omstandigheden.

Wat (fiscaal) aantrekkelijk is voor de ene partij is niet altijd (fiscaal) aantrekkelijk voor de andere partij. Iedere situatie is weer anders. Houdt de verkoop van de fosfaatrechten een staking van uw onderneming in? Ook de wijze waarop bijvoorbeeld een maatschap of een huurkoop wordt vorm gegeven is van groot belang om zowel fiscaal, als voor de fosfaatregelgeving of betalingsrechten niet tegen verrassingen aan te lopen.


Zo worden onder de namen “financial lease” en “huurkoop” vaak verschillende vormen bedoeld. Bijvoorbeeld: Verkoop van fosfaatrechten, waarvan de juridische eigendom pas overgaat op het moment dat de laatste huurtermijn is betaald. Eigenlijk een soort koop op afbetaling. Of de verhuur van fosfaatrechten met een optierecht van koop. Ook dit laatste geval kent weer verschillende verschijningsvormen. De fiscale gevolgen kunnen bij al deze gevallen zeer verschillend zijn.

Het blijft dus maatwerk. Neem daarom tijdig contact op met uw adviseur.


Meer nieuws

Wat als het lage BTW-tarief naar 9% gaat? 14-08-2018 Als het aan het kabinet ligt wordt het lage BTW-tarief met ingang van 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel akkoord gaan. De verwachting is echter dat dit kabinetsplan overgenomen gaat worden.
Zakelijke fietskilometers? 09-08-2018 Wanneer u in uw bedrijf een privé-vervoermiddel gebruikt dan mag u gemaakte zakelijke ritten in rekening brengen bij uw bedrijf tegen 19 cent per kilometer.
Opnieuw extra subsidiebudget voor asbestverwijdering 31-07-2018 Er wordt veel gebruik gemaakt van de subsidieregeling verwijderen asbestdaken. Via de regeling kunt u 4,50 euro per m² terugvragen als u een asbest dak verwijdert.

 

Terug

Agrarisch nieuws over:
Aanmelden AgroFlits
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*