Huurkoop fosfaatrechten fiscaal interessant?

10-08-2018

Naast de gewone verhuur- en verkoopovereenkomsten komen we in de praktijk verschillende vormen tegen waarbij fosfaatrechten aan andere melkveehouders ter beschikking worden gesteld of verkocht.

Zo gaan melkveehouders maatschappen met elkaar aan, waarbij de fosfaatrechten worden ingebracht. Ook financial lease en huurkoop van fosfaatrechten zijn opties welke worden aangeboden. Welke vorm voor zowel de aanbieder als de afnemer het meest aantrekkelijk is, is afhankelijk van tal van omstandigheden.

Wat (fiscaal) aantrekkelijk is voor de ene partij is niet altijd (fiscaal) aantrekkelijk voor de andere partij. Iedere situatie is weer anders. Houdt de verkoop van de fosfaatrechten een staking van uw onderneming in? Ook de wijze waarop bijvoorbeeld een maatschap of een huurkoop wordt vorm gegeven is van groot belang om zowel fiscaal, als voor de fosfaatregelgeving of betalingsrechten niet tegen verrassingen aan te lopen.


Zo worden onder de namen “financial lease” en “huurkoop” vaak verschillende vormen bedoeld. Bijvoorbeeld: Verkoop van fosfaatrechten, waarvan de juridische eigendom pas overgaat op het moment dat de laatste huurtermijn is betaald. Eigenlijk een soort koop op afbetaling. Of de verhuur van fosfaatrechten met een optierecht van koop. Ook dit laatste geval kent weer verschillende verschijningsvormen. De fiscale gevolgen kunnen bij al deze gevallen zeer verschillend zijn.

Het blijft dus maatwerk. Neem daarom tijdig contact op met uw adviseur.


Meer nieuws

Is verpachte grond meer waard geworden? 11-01-2019 Ook dit jaar heeft de Belastingdienst weer de uitgangspunten vastgesteld voor de waardering van in privé verpachte gronden.
Opmerkelijke zaken rondom derogatie 06-01-2019 Voor het aanmelden van de derogatie krijgt u geen brief of herinnering meer vanuit RVO. U moet zelf in de gaten houden dat u zich voor 31 januari hebt aangemeld.
Energielijst 2019 28-12-2018 De belangrijkste wijziging ten aanzien van de energie-investeringsaftrek (EIA) is dat het percentage voor aftrek daalt van 54,5% naar 45%.

 

Terug

Agrarisch nieuws over:
Aanmelden AgroFlits
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*