De MIA\VAMIL regeling uitgelegd

Wanneer u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen dan kunt u onder voorwaarden in aanmerking komen voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) tot maximaal 36%. Daarnaast kunt u gebruik maken van vrije afschrijving (VAMIL): u bepaalt daarmee zelf hoe u de afschrijving op de investering over de jaren verdeelt. Een combinatie van beide regelingen is in een aantal gevallen mogelijk.

Milieulijst

Welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de MIA en/of de VAMIL-regeling is vastgelegd in de Milieulijst. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast en aangescherpt. Alleen bedrijfsmiddelen die een stapje verder gaan dat de wettelijke bepalingen komen voor de regeling in aanmerking. Sommige investeringen komen alleen in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek, andere vallen uitsluitend onder de VAMIL-regeling. Een groot aantal bedrijfsmiddelen valt echter zowel onder de MIA als onder de VAMIL-regeling. Aan het begin van elk jaar ontvangt u van Van Oers Agro een overzicht met investeringen die onder de regeling vallen en welke voor u wellicht aantrekkelijk zijn.

Geïnvesteerd in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. En dan?

De investering moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting digitaal worden aangemeld bij RVO. Vervolgens zal de aanvraag worden gecontroleerd op administratieve, en soms ook op technische gronden. Als de aanvraag volledig akkoord wordt bevonden ontvangt u een beschikking en zullen wij de MIA en/of VAMIL in uw belastingaangifte verwerken.

Waarom heb ik een e-herkenning nodig?

Wanneer u een aanvraag doet in het kader van de MIA\VAMIL-regeling dan moet deze digitaal worden ingediend bij RVO. Met e-herkenning identificeert u uzelf en toont u aan bevoegd te zijn om de aanvraag in te dienen. Ook kunt u ons machtigen om de aanvraag voor u te verzorgen. Alvorens de aanvraag ingediend kan worden moet uw e-herkenningsmiddel dus zijn aangevraagd. Zorg ervoor dat dit tijdig geregeld is.

Naast de MIA is er ook een Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling. Lees meer over de EIA regeling.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:
Theunis Mulders
Relatiebeheerder +31(0)6 137 17 203 +31(0)76 59 78 800
Kees van Drimmelen
Relatiebeheerder Agro (0)76 597 88 00
Referenties